מילדה אופטימית, נלהבת, ובעלת מעוף, היוזמת בכל פעם פרוייקטים, מהנים ויצירתיים כיד הדמיון הטובה עליה, הפכה עדי עם כניסתה לתיכון החדש למנוכרת, נטולת מוטיבציה ושמחת חיים. במגמת האומנות לא מצאה מקום לביטוי כישוריה ואדרבה סילקה באחת את ידיה מתחום היצירה ובאופן כללי התחילה להסרך מאחור מבחינה לימודית ולהצטודד עם כמה חברות בשולי המעגלים החברתיים. אמנם גם בכיתות הנמוכות היה מתגלה מידי פעם במפתיע פער גדול בהגשת משימות ושיעורי בית, אותו לרוב היתה משלימה בעזרת כישרונותיה הטבעיים ומעט תמריצים והיו מוחלים לה בזכות אישיותה הנעימה והכובשת, אבל כעת הרגישה אתי שהיא מאבדת יותר ויותר כל מושג לגבי המתרחש בחייה ובליבה של ביתה מאחורי מסך הערפל שפיזרה סביבה עדי בהתנהלותה המתחמקת.
בשיחתנו הראשונה שיתפה אתי את דאגתה מהירידה בתפקודיה הלימודיים והחברתיים של עדי ומאיבוד שמחת החיים שאיפיינה אותה. היצירתיות שלה נראתה מנותבת כולה לפעילויות עם קומץ חברותיה מחוץ למסגרת ולזמני הלימודים והיה לה חשד שגם על חשבון אותו זמן. האמון הטבעי ששרר ביניהן הלך ופינה את מקומו לחשש עמוק לגבי מעשיה ולדרך שאליה היא הרגישה את עדי נסחפת בעקבות פיסות מידע סותרות שצצו שוב ושוב. כל זה הוקצן עם כניסתה של עדי לקשר עם חבר כבר בגיל 15, שנחשב לצעיר מידי בעולם המושגים של אתי וגבי האבא.
למרות שזה נראה כמו תסריט גיל התבגרות קלסי, הרגישה אתי שהיא הולכת לאיבוד בין הדחף המבוהל שלה להצבת גבולות ביד תקיפה ולפחד, שאפיין יותר את גבי, לאבד את עדי בסערת מרד נעורים, דבר שלא היה מופרך לנוכח פרצי מרדנות בעבר במצבים בהם הרגישה שדמויות סמכות מאיימות להגביל באופן קיצוני את חירותה.
בנוסף רצתה אתי לקבל עזרה בקבלת החלטות לגבי מסגרת הלימודים הרצויה עבור עדי.
הכיוון האימוני שהתגבש עם אתי, התמקד בעיקר בהבנת הדרך בה הנוקשות השיפוטית של טיפוס המחוקק (1) הדומיננטי אצלה, משפיעה על טיב הקשר ועל התערערות האמון ביניהן, במטרה לאפשר לעצמה להפתח לגישה וכיווני פעולה נוספים מאלה המחוייבים על פי "ספר החוקים" האישי. הדבר כלל גם את היכולת להבין את נקודת המבט של גבי כדי למצוא דרך להתמודד ביחד עם האתגר במקום להאבק זה בזו.
הצעתי לאתי לשתף את עדי בתהליך שהתחילה, בתקווה שיהיה בזה פתח גם עבור עדי להתבוננות על חייה מזווית שונה.
למרות שהרעיון של אימון אישי לא הלהיב את עדי, האניאגרם סיקרן אותה ונראה לה קצת כיף והסכימה לתת לו הזדמנות.
תוצאות האבחון קיבלו את אישורה של עדי, שאכן זיהתה בה במידה רבה את הדפוסים והתכונות האופייניים של טיפוס אניאגרם 7 - ההרפתקן הנהנתן. החל בציפיה שהחיים יהיו תמיד מהנים ומעניינים, דרך האופטימיות, היוזמה, הסקרנות והפתיחות, וכלה בקנאות לחופש, בקפיצה האימפולסיבית מדבר לדבר כדי לא להחמיץ שום הזדמנות ובקושי להעמיק, להתמיד ולסיים את כל מה שמהר מידי הפך למשעמם.
במהלך התהליך האימוני התחילה לקשר בין איבוד העיניין בהישגים לימודיים וחברתיים ובעקבותיו הדחף לחמוק מגבולות המסגרת לבין אבדן ההנאה לנוכח הקושי להגיע לתוצאות ללא מאמצים והתמדה, כפי התרגלה בחטיבת הביניים ובסביבה החברתית בה גדלה. היא זיהתה את הדפוס של פילוס דרכי מילוט דרך רקימת תוכניות מלהיבות וריגושים שהיה שזור בשנות הילדות בצורה יותר עדינה ובלט מאוד במציאות הנוכחית.
תרגול הדיאלוג עם מנגנוני ההגנה איפשר לעדי לבחון עם עצמה דרכים להגן על מרחב הפעולה וחופש הבחירה תוך צימצום המחירים שגבו ההתנהלות תחת עריצותו של הקושי לדחות סיפוקים ולקבל מרות ושל הפחד הלא מודע מלפגוש את הכאב בחיים.
עדי גילתה בהדרגה דרך משימות פשוטות את האומץ והכח הפנימי להתייצב מול אכזבה, תסכול ועצבות כחלקים טבעיים של החיים, דבר שאיפשר למנגנון הבריחה האוטומטי לסמוך ולשחרר את הלחץ ולגייס את המעשיות וכושר התכנון של טיפוס הנהנתן כדי לקדם מטרות שבחרה ולהנות מפירות ההשקעה. היא גם גילתה את היכולת להעזר בכישורי טיפוסי המשנה - בהצמדות האחראית של טיפוס המחוקק (1) לתכנית הפעולה וכן בהגיון ובשקט הפנימי של טיפוס החוקר (5) כנגד הסיחרור התזזיתי שאיים לשבש את ההתקדמותה לעבר הייעדים.
"הדבר המפתיע", ציינה עדי במפגש הסיכום שלנו, "הוא שדווקא שחרור המרוץ אחר החופש והפחד מהחמצה ומאכזבה, הוא זה שמאפשר לי להנות מחופש לבחור בצורה אמיתית לאן ואיך להגיע לאן שני באמת רוצה". עדי שיתפה, שהשינוי בגישה שהתחילה לחוות, השפיע כבר במהלך השבועות הראשונים, לא רק על החלטתה שלא לוותר לעצמה ועל עצמה וגם לא על הקשר עם הבית, אלא אפילו לסחוף אחריה באמצעות הקסם האישי האופייני שלה גם את חברותיה להתחיל ביחד לנסות להשתלב.
הכרתי את רועי כשנה לאחר שחרורו מיחידה קרבית, בה שירת כלוחם. הוא התגורר בדירה שכורה בבריסל, שם עבד כמאבטח עבור חברה ישראלית. הוא סיפר שהגיע במטרה לעבוד שנתיים, לחסוך כסף, לטייל ולהכיר עולם.
הוא חילק את זמנו על סדר יום צפוף עם משטר אימונים, תזונה וחובות קריאה במספר תחומים והתלבט בין לימוד צרפתית לשיפור האנגלית דרך מספר עזרים דיגיטליים שבחר בקפידה... וגם קנה גיטרה והתחיל שיעורים דרך יוטיוב.
להבדיל מחבריו לעבודה, ניהל את הוצאותיו בזהירות ולא הרבה בבילויים וקניות.
רועי פנה אלי בגלל התלבטות קשה בבחירת מסלול לימודים.
הוא זיהה אצלו את דפוסי האישיות של החוקר (5) והדבר אכן בא לידי ביטוי גם בתוצאות האבחון שהקפיד לעשות.
הוא אהב והיה טוב בללמוד כל מיני תחומים. הוא התייחס מאוד ברצינות לתכניות שלו ולא היה מוכן לעשות שום צעד נמהר.
רועי ניחן ביכולת הסתפקות במועט ושמר בקנאות על העצמאות, מרחב המחיה, וסדר היום שלו. הפן החברתי תפס אצלו מקום לא גבוה בסדר העדיפויות.
היה ניכר אצלו שהמעבר לשלב קבלת ההחלטות וההוצאה לפועל מצריך עבורו עוד הרבה איסוף מידע מדוקדק.
בתהליך ההתבוננות בדפוסי האישיות האופייניים של הטיפוס, התחילו המטרות האימוניות להתעצב בכיוון קצת שונה.
המיקוד של רועי עבר מחיפוש ועיבוד מתמשכים של המידע הנחוץ לקבלת החלטה לגבי תחום הלימודים, לזיהוי החשש המשתק מפעולה נמהרת שתגרור רצף השלכות עליהן לא תהיה לו שליטה ואף לאבדן משאבי זמן וכסף.
הוא זיהה את אותה תבנית חוזרת על עצמה גם בנושא בחירת מסלולי טיולים באירופה, בבחירת שותפים לטיולים ובנכונות להתחייב ולהתמסר לקשרים חברתיים או זוגיים.
לצד הבנת היתרון של שיקול הדעת, הוא נכח מול המחיר שגבתה ההזדהות האוטומטית עם הצורך לשמור תמיד על שליטה רציונלית ועם החשש מלפעול ולסכן משאבים.
במקביל לכניסה נלהבת כדרכו לנבכי מורכבות המודל, השקיע בתרגול של קצת ויתור על נוחיות המרחב האישי ושל קצת יותר נינוחות בקבלת החלטות פחות קריטיות.
בתור התחלה פתח בתוכניות לכיבוש מספר טרקים באירופה והוצאתן לפועל, דבר שהיה גם כרוך ברכישות ציוד והוצאות שמולן היה ברגיל משתהה. הוא נעזר בכנף 4 היצירתי שלו ובחץ 7 ההרפתקן כמניעים לכיף ויצירתיות, רכש ציוד צילום מקצועי ויצא לדרך.
מדד ההצלחה באימון היה עבורו המעבר לפעולה ושחרור הצורך המתמיד בוודאות. לקראת סוף סדרת מפגשי האימון הצליח לצמצם את אופציות הכיוונים הלימודיים ובמיוחד את הלחץ מפני החלטה שגויה מתוך אמון שנבנה ביכולת להפיק תועלת מכל ניסיון ולהמשיך להתקדם תוך כדי התנסות וצבירת ניסיון.
עם חזרתו לארץ, לאחר שסימן וי על פרוייקט כיבוש שביל ישראל עם כמה חברים, החל במסלול לימודי תכנות בהם החליט בצורה 'כמעט ספונטנית' להשקיע במקביל להשקעה ב... מערכת יחסים יותר מחייבת.
נדב הופנה אלי דרך חבר כחודש לאחר יציאה ממסגרת גמילה ממושכת אליה הלך עקב התמכרות של שנים לקנאביס, אשר גבתה ממנו מחיר כבד במישור האישי, הזוגי והתעסוקתי.
הוא תיאר בפני איך למרות היותו אדם משכיל ורחב אופקים, מצא את עצמו נשאב בהתמדה למקום עמום, ומנותק לצד החיים החולפים על פניו.
תהליך הגמילה לווה בתובנות עמוקות והקנה לו כלים משמעותיים לשינוי הגישה והחיים. יחד עם זה, למרות שהבין שהגמילה היא תהליך מתמשך, הכרוך בעבודת תחזוקה מתמדת, התנגד להצטרפות למסגרת תמיכה ללא כיוון חליפי מוגדר. בתחושה המוכרת שיהיה בסדר גם הוא לא לגמרי האמין ולכן פנה אלי מתוך רצון לגבש קו פעולה מתאים עבורו לבניית חייו מחדש.
נדב זיהה את טיפוס המשכין שלום (9) כדומיננטי אצלו - את חיפוש השלווה, את הגמישות וההמנעות מעימותים וממאמץ, את הרצונות והכעסים המודחקים, את המיקוד בסובבים וציפיותיהם, ובעיקר את תחושת החיים החומקים ליד נוכחות מטושטשת ודעת מוסחת תדיר.
לאט לאט התחיל להבין איך ההתמכרות שירתה את דפוסי הטיפוס והעמיקה את הנסיגה למקום עמום ולכאורה שליו ואת קושי ההתייצבות מול אתגרי החיים באצטלה של זחיחות דעת חסרת דאגות.
התרגול של התבוננות על תנועות ההמנעות והוויתור ביומיום ושל זיהוי התחושות, הרצונות והעמדות האישיות יחד עם תרגול הדרגתי של הבאת נוכחות, קביעת עמדה והבעתה גם במחיר של אי נעימות ואפילו עימות אם צריך - חידדו את הרצון לחזק את נוכחותו מול החיים ולמצוא אפיקים למימוש עצמי. במקביל, הבין את הקשר בין ההסתייגות מקבוצת התמיכה לבין דפוס ההדחקה וההתעלמות מקשיים, ואת הקושי להשמיע את עמדתו ולתת מקום לכעסים שעלולים לעלות במפגשים, כפי שהכיר מתהליך הגמילה.
התובנות האלה איפשרו לו לראות במסגרת הקבוצתית דווקא הזדמנות לתרגל את היכולת להביא את עצמו במקום להיות מנוהל על ידי דפוסי המנעות ואסקפיזם.
בסיכום התהליך ציין נדב את התחושה שלאופטימיות הטבעית שלו יש הפעם בסיס מציאותי לתקווה לשינוי גישה מהותי מבריחה לחיפוש בעזרת הכוחות ליזום ולהניע תהליכים שגילה בעצמו מאחורי שיריון השכחה העצמית. ההבנה של עוצמת השקט שיש בהכרת היכולת להתייצב מול אתגרי החיים, לדבריו, עוזרת לו לשתף פעולה במקום להאבק במנגנון שהביא אותו עד אז לברוח מהתמודדות בחיפוש אחר שלווה מזוייפת.